divendres, 4 d’abril del 2014

Introducció de Catalunya

CATALUNYA

INTRODUCCIÓ
Catalunya és una comunitat autònoma d’Espanya situada al nord-est de la península Iberica, per el sud limita amb la Comunitat Valencia, al nord amb els pirineus, França i Andorra, a l’oest amb Aragó i l’est amb el mar Mediterrani.
Catalunya té 7.546.522 dividits en 4 províncies, la província més gran és la de Barcelona i té un total de 5.507.813, després ve Tarragona amb 805.789, Girona amb 756.810 i per últim Lleida amb 439.253. La seva superfície és de gairebé 33.000 metres quadrats, ocupa el sisè lloc a Espanyà i el 136è al món.

La capital és Barcelona amb 1.500.000 habitants, després vindria l’Hospitalet de Llobregat i en tercer lloc Badalona, destacarem també el poble amb menys habitants, és Sant Jaume de Frontanyà amb 25 habitants, està situat al Bergueda.
El gentilici es català i catalana i la bandera es la senyera.


L’idioma parlat a Catalunya és el català , parlat a Catalunya i amb petites variacions a part de l’Aragó, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Catalunya-Nord i una ciutat italiana com és l’Alguer.

L’únic dia de diada nacional és el 11 de setembre, en 
commemoració de que Barcelona després de 14 mesos de setge cau a les mans de les tropes borbòniques.

L’himne de Catalunya es “els segadors”, la primera versió va ser treta de la música de la Guerra dels Segadors, hi ha dos versions, la de Milà i Fontanals junt amb Francesc Allò, l’edició antiga i la de Emili Guanyavents i Francesc Allò (la música es va conservar) que es la cançó actual. El primer es més llarg que el segon, actualment té sis tres estrofes.


CLIMA


Catalunya té un clima Mediterrani, un clima temperat caracteritzat per tenir una regularitat de pluja abundant durant tots els mesos tot i que a l’estiu afluixa, pel que fa amb les temperatures son suaus a l’estiu i un petit període de glaçades a l’hivern.



Amb això s’han creat parcs naturals, espais naturals marítims o terrestres que tenen una protecció davant de l’acció de l’home, alguns exemples són el Cap de Creus, la zona volcànica de la Garrotxa o el delta de l’Ebre, també hi ha un parc nacional com es el parc d’Aigüestortes i l’estany de Sant Maurici.




POLÍTICA I GOVERN


La forma de govern es la Generalitat de Catalunya, una forma d’autogovern. Dins d’aquesta esta dividida en diverses institucions:
-       El parlament que controla el poder legislatiu.
-       La Presidència que controla el poder executiu, l’actual president és l’Artur Mas.
-       El consell executiu dirigeix l’acció política i l’administració de la Generalitat. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More